Van onruststoker naar slaapproblemen..

Wist je dat 50% van de kindjes onder de 4 jaar vroeg of laat slaapproblemen ervaart? Een baby gaat niet zomaar slecht slapen, vaak is er wel echt wat aan de hand. In veruit de meeste gevallen ontstaan slaapproblemen door een verkeerde slaapgewoonte, maar deze worden weer ingegeven door een achterliggende (fysieke) oorzaak, ook wel onruststokers genoemd.

Slecht slapen begint dus altijd met een directe oorzaak. Pak je deze oorzaak niet aan? Dan beland je vaak in verkeerde slaapgewoonten met veel hulp en gewenning, wat weer resulteert in oververmoeidheid en een opgebouwde slaapschuld. Je kleintje gaat steeds slechter slapen; korte slaapjes, nachtelijk waken zijn het gevolg. De slaapbasis is instabiel en elke groeisprong, slaapregressie zijn weer een trigger om alles nog erger te maken. En daar is je slaapprobleem…

Wat zijn onruststokers?

Er zijn nogal wat plaaggeesten die je kleintje uit de slaap kunnen houden. De meeste bekende (en meest beruchte) zijn wel darmkrampjes, reflux & koemelkeiwitallergie. Maar ook KNO problemen, problemen met de werveltjes en overprikkeling kunnen plagen. En zo zijn er natuurlijk nog wel meer… Vaak is het vervelende dat meerdere van deze onruststokers samen plagen, ze komen hand in hand. Des te belangrijker om het probleem goed bij de kern aan te pakken.

Droomritmemethode = holistische aanpak

Als Droomritmecoach pak ik dus eerst die directe oorzaak aan, opdat er aan een slaapbasis gewerkt kan worden en als het moment goed is, doorgepakt kan worden om die slaapbasis in cement te gieten. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen maar naar het slaapgedrag van de baby te kijken, maar ook naar andere factoren, waaronder onruststokers, te kijken. Alleen dan pak je het directe probleem aan.

Je kan van baby’s met onderliggend leed niet verwachten dat ze lekker gaan slapen. Op basis van het gedrag van de baby, kan ik doorverwijzen naar de juiste hulpverlener/arts om die onruststokers aan te pakken.

Slaapprobleem of verkeerde verwachting?

Maar wanneer spreek je nu van een slaapprobleem? Ik hoor veel verhalen van ouders over niet doorslapende baby’s, niet al deze baby’s hebben natuurlijk een slaapprobleem.

>>Geen onruststokers?
In de meeste andere gevallen spelen er geen andere (fysieke) oorzaken, maar is vaak de timing en slaapspreiding niet optimaal. Met wat kleine aanpassingen in het ritme, kan zo’n kleintje binnen een aantal weken wel in een fijn ritme komen en dus beter slapen.

>>Realistisch verwachtingspatroon
Nachtelijk waken (en voeden) is vrij normaal voor een jonge baby, zeker het eerste levensjaar. Het beeld wat veel ouders hebben over (door)slapen van een baby is niet realistisch. Met doorslapen bij jonge baby’s wordt niet bedoeld dat ze van 7 tot 7 slapen, maar dat ze 5 uur achter elkaar kunnen slapen. Laat je dus vooral niet gek maken!

Ellen Bulder, babytherapeut & geboortecoach van praktijk Ademruimte schreef ook een mooi artikel over slaapproblemen versus verwachtingen. Lees het artikel hier.
Ellen is één van die fijne hulpverleners die onrustige baby’s behandeld. Zij werkt o.a. met MNRI® Reflexintegratie therapie, waarbij ze kijkt naar de reflexen van je baby (deze zijn namelijk DE motor voor zijn of haar ontwikkeling). Verschillende omstandigheden kunnen de werking van deze reflexen verstoren en daarmee de ontwikkeling van je baby in de weg zitten. Dit uit zich vaak in één van die vervelende onruststokers. Ik weet ook uit persoonlijke ervaringen wat de effecten zijn van de MNRI® Reflexintegratie therapie op een onrustige baby.

Voor de liefhebber, je kan het verhaal van mijn dochter Emma lezen op haar website (Emma- 3 maanden). Zij is onder behandeling geweest vanwege haar reflux, en met succes!


Kortom… er is veel te doen omtrent onruststokers en slaapproblemen. Hopelijk geeft deze blog een beetje inzicht in oorzaak en gevolg én in het hebben van realistische verwachtingen aangaande slaapgedrag.

Wil je meer weten of even sparren? Stuur me vooral een berichtje!